Stople och sedan jätte-ut!

Blev i helgen inlånad med kort varsel till ett av jaktlagen rätt nära där vi bor. Tog med båda hundarna i vanlig ordning för att ha fräscha pigga hundar hela dagen. Efter flera veckor med gråmulet väder så kom så äntligen minusgrader och solen höll oss sällskap hela dagen. Underbart!

Jag släppte Hebbe i första såten. En såt med mycket blandat vilt och fyra andra hundar. Hebbe söker runt ett tag innan han får upptag i närheten av mig. Han arbetar länge med en dovhjort som går förbi en passkytt bakom några träd innan det går ut såten och buktar runt – fram och tillbaks, runt runt. Så sjukt frustrerande.

När Hebbe kommer tillbaks efter ca 40 minuter hänger istappar från pälsen. Det är rejält blött i skogen och krondikena har han säkerligen – åtminstone delvis – behövt simma över. Efter en stund är det dags att bryta och vi går tillbaks till bilen. Jag bäddar in en blöt och kall Hebbe i filtar och täcke i baksätet på bilen med dieselvärmen på.

Andra såten är en mindre såt, och jag beslutar mig för att släppa Hebbe igen för att inte riskera att ha en hund som drar iväg för långt (och missa lunchen!). Ett bra val, för Hebbe får rätt omgående upptag på ett rådjur. Det buktar fint runt mig men tyvärr kommer den inte i skjutläge för varken mig eller någon passkytt.

Hebbe kommer sedan tillbaks och är lätt halt på höger fram. Skaren har tagit hårt på ena trampdynan på framtassen. Det blöder inte, men ena trampdynan på framtån är irriterad. Vi går vidare och jag låter honom få springa lös, det är lättare att se hur berörd han är av tassen.

Vi hinner inte gå så långt innan han sticker iväg och får nytt upptag, denna gång på en dov. Han driver i ca 10 minuter innan han släpper och kommer tillbaks till mig. Med tanke på hur han arbetat i första såten, och med drevet innan, så gör det mig inget. Det börjar bli dags att bryta såten så jag kopplar upp honom så han inte hittar på något nytt. Åter igen bäddar jag in honom i bilen och belönar med köttbullar. Bästa Hebbe!

Lunchen drar ut på tiden och jag släpper Grim i sista såten. En perfekt såt för Grim med mycket vildsvin och kron. Grim skuttar iväg när jag släpper honom, springer i en vid åtta runt mig innan har far iväg på lite längre sök och får upptag. Drevet går mot en passkytt och inåt i såten, för att sedan snabbt vinkla av och ut från jaktmarken, någon km bort.

Han följer efter finfint, och envis och ihärdig är han också. Försöker hitta spår för att se vad han driver men det är svårt att urskilja, jag vill gärna gissa på en kronhjort av spåren att döma och de raka linjerna på pejlen.

Efter ca 40 minuter så bryter han och kommer tillbaks. Det börjar skymma och det är ingen idé att släppa iväg honom igen med risk för att han blir borta när det blir mörkt och alla passkyttar är på väg hem. Skönt att se att han inte verkar påverkad av sin lilla nattliga utflykt på nyårsnatten. Häftigt också att se att han i återgången helt utan avstick följde sina spår, men valde att gena när spåret gick över hans tidigare spår.

Sammanfattningsvis: Bra hundjobb och trevliga jaktkamrater, en riktigt fin jaktdag helt enkelt!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar