Säker vapenhantering!

I min roll som provledare för Jägarexamen är ett av de viktigaste momenten bedömning av säker vapenhantering. I en provsituation är många nervösa och kanske till och med ovana vid just det vapnet som finns på banan i samband med provet, ändå är det endast vid två tillfällen jag behövt underkänna provtagaren för just deras sätt att hantera vapnet.

 

För några veckor sedan var jag och min man på skjutbanan för att skjuta in ny ammunition. Efter en stund kom en kille dit med två bössor som han ska skjuta in. Rätt snabbt gissar jag att detta är hans första bössor, han uppträder lite nervöst och vet inte hur bössan ska ligga i skjutbänken. Vi erbjuder ödmjukt vår hjälp som han tar emot, försöker på alla sätt och vis att skapa en lugn och trevlig stämning. Det går bra.

Vi skjuter först på varsin tavla, därefter går min man och den här andra killen ner för att kika på resultatet medan jag stannar kvar för att hålla koll på ammunition och min och min mans bössa. Halvvägs framme vid tavlorna lägger min man märke till att den här killen går med slutstycket kvar i bössan. Min man ber honom vänligt att kontrollera vapnet och dra ut slutstycket, och det gör han direkt.

MEN – när han ska plundra bössan riktar han istället vapnet åt mitt håll och då ser min man även att han har kula i loppet. Otäckt. Jäkligt otäckt!

Denna historia slutar där. Tack och lov. Men den lever vidare i form av att jag nu har en egen erfarenhet att berätta för de jag examinerar, om varför säker vapenhantering bedöms under hela provet, hur otroligt viktigt det är att alltid, alltid, alltid tänka säkerhet!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar