Kurs i eftersök på klövvilt

I helgen (eller egentligen från fredag till söndag) har Grim och jag varit på kurs vid Roslagens Jakt & Vilt i Almunge. Calle Ekström från Hunting Assistance höll en tredagars kurs i eftersök på klövvilt. Första dagen bjöd på teori, teori och teori. Nog så viktigt att ha koll såväl på lagstiftning som på vilka frågor man som eftersöksjägare ska ställa till skytten.

20160610_103945

Lördagen inleddes med skjutövningar där vi bland annat fick testa vår egen jaktammunition och se vad som händer när kulan träffar och går igenom sly och grenar. Viss ammunition spred sig som hagel över pappret som var uppspänt ca 2 meter bakom ”väggen av grenar”.

20160611_093335

Vi fick även testa på tre olika realistiska eftersökssituationer som tydliggjorde hur lätt det är att få tunnelseende och missa viktig information omkring. Kan konstatera, liksom övriga kurskamrater, att det var oerhört lärorikt och bra att ha fått den erfarenheten!

Mellan skjutövningarna fick vi testa på doftdiskriminering med våra hundar. Jag ska skriva lite mer om det senare har jag tänkt. Kortfattat så innehåller en av dessa burkar hår från det vilt jag vill att min hund ska intressera sig för, övriga burkar var i detta fall tomma. När hunden nosar visar intresse och luktar i den burk där håren finns berömmer man sin hund tokmycket så hunden lär sig att ”vildsvinslukten = glad människa = glad hund”. Grim hade lite svårt med koncentrationen, han ville hellre lukta på annat han vindade in. Tror han behöver lite mer ”lugn och ro” för detta nästa gång.

20160611_134409

Avslutningsvis fick vi som önskade möjlighet att släppa sin hund i vildsvinshägn tillsammans med instruktör. Grim skötte sig toppen, och tyckte det var så roligt!

20160612_171231

Söndagen inleddes med skottplatsundersökningar. Intervju med skytt (om sådan fanns på plats), och sedan tillsammans med hund hitta ledtrådar kring var djuret träffats och hur svårt skadat den är. Därefter ta beslut kring ifall en eventuell släpphund ska släppas eller inte. Intressant var att se hur alla hundar markerade platsen där kulan gått ner i backen! Och se skillnaden i hur hundarna markerar fynd. Det gäller att inte vika av en enda sekund med blicken från hunden!

20160612_094213

Kursen avslutades sedan med ren spårträning med hundarna. ID-spår där 7 olika spår korsade varandra, lagda i ett av vilthägnen. Otroligt imponerande att se hur Grim faktiskt håller sitt spår! Ännu mer imponerad blev jag över honom när han klarade att följa ett sprayat doftspår på grus i samma hägn. Vilken näsa de har!

20160612_132332

Den här kursen har verkligen varit otroligt lärorik och inspirerande. Massor av ”aha-upplevelser” och ”hmmm, du tänker/gör på det viset, intressant…”! Jag kan verkligen rekommendera den till alla som har intresse av eftersök med hund. Kika gärna in på Calles hemsida http://hunting.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar