Jakt är så mycket mer än ett fällt vilt, men…

I lördags var vi på en av våra egna jaktmarker och jagade. En fin mark med mycket spännande vilt. Som såtarna planerades blev det en fåmansjakt med tre passkyttar och en hundförare. Första och andra såten är endast små skogsöar så där fick jag stå på pass till förmån för en jaktkamrat med en stötande hund. I första såten fick hunden fart på två rådjur som snabbt sprang ut ur såten tyvärr, i andra var ingen hemma.

Efter en fantastisk lunch – vid dukat bort, inomhus – släppte jag Hebbe i dagens tredje såt. Efter den obligatoriska hundförarselfien så släppte jag iväg honom och han springer iväg i full fart. Han söker ut fantastiskt fint men finner inget. Jag blir en aning uppgiven, för han brukar alltid hitta något fort. Men han fortsätter att söka och till slut får han upptag på ”okänt viltslag”.

Han har ett något ljusare skall så jag får känslan av att han är väldigt nära. På pejlen så ringar det först, och sedan ut till en grusväg där drevet går hundra meter längs vägen, sedan en snurr in i skogen, sedan ut på vägen igen hundra meter innan det går in i skogen igen. Efter ett tag släpper han det där. Helskumt, har han jagat hare mån tro? Ajja bajja!!!

Nåväl, han kommer tillbaks och det tar inte så lång stund innan han får upptag igen ca 200 meter från mig. Ett annat skall, även om det är ivrigt. Jag befinner mig på en höjd inne i skogen och försöker ta mig ett pass. Och det lyckas! Efter en kort stund kommer så en stor fin råget och stannar 40-50 meter framför mig – bakom två tjockare tallstammar.

Jag ser endast rumpan på rådjuret och försöker röra mig försiktigt för att komma åt. Då kommer Hebbe och hon kastar sig naturligtvis iväg och jag hinner inte med. (plats för en massa svordomar). Hebbe släpper och vi avbryter såten för att hinna gå igenom den sista fjärde lilla såten innan solen går ner.

Medan Hebbe jobbade med att jaga hare? så gick två kronhindar ut ur såten.

Jag åker hem besviken över att inte lyckats skjuta Hebbes drevdjur, och i vanlig ordning analyserar jag sönder situationen. Summa summarum var det en fin dag med fina jaktkamrater. Jakt är så mycket mer än ett fällt vilt. Men… rackarns!!!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar