Inkallningsträning i hägn

Jaktsäsongen för hundarna är över för denna gång. Det är svårt att hitta på något som gör hundarna lika motiverade som att jaga. Viltspår i all ära, långpromenader eller varför inte apportera tennisboll… men nä, springa fritt och få skälla på livs levande djur är oslagbart.

Jag har förmånen att bo i hyffsad närhet av en av Sveriges finaste träningsanläggningar för jakthundar. Förra helgen hade jag möjlighet att åka dit och träna inkallning med mina hundar. Att ha god inkallning tycker jag är – bortsett från ”STANNA” – ett av det viktigaste att lära sin hund, oavsett om det är en jakthund eller inte.

Mina hundar har en god inkallning, inte så god att jag nödvändigtvis alltid kan kalla in dem från ett drev, men inkallning ”för husbehov”. I riktig jakt är det inte riktigt läge att träna inkallning, därför är det så finurligt att man kan åka till Roslagens Jakt & Vilt och släppa i ett hägn med vildsvin.

Hur tänker jag? Låt hunden stå och skälla en stund eller driva djuret, gör en inkallning när du som mest tror att du har möjlighet att lyckas (dvs inte när det är fullt drev eller hunden står och skäller som mest intensivt). När hunden kommer, klappa om den och kanske till och med ge den en liten korvbit, men låt hunden snabbt få springa iväg igen. Inkallning får aldrig vara förenat med ”nu blir jag kopplad och det roliga är slut”. Gör om någon gång, men tjata inte inkallningsträningen och riskera att hunden istället lär sig att inte komma när den hör sitt namn eller ljudsignalen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar