Viltspårsträning

I någon slags frustration över att drevjaktsäsongen är slut så la jag ett onödigt komplicerat viltspår till Grim. Eftersom jag i vanlig ordning kommer på sånt här ”i inte så god tid” så blev det i vanlig ordning improviserat och inte alls ”by the book” som jag försöker hålla mig till – åtminstone emellanåt.

Det blev ett ca 800 meter långt spår där jag använde en ”smeller” för att visa vad vi skulle söka efter, och därmed också eget spårupptag. Tre diskrimineringsspår med älg, rådjur och husses stövlar fick stöka till det lite i början. Spåret gick på bilväg, grusväg, snöslask, vattenpöl, skog och äng. En stor sväng över eget spår och en hårnål. Inget blod utan enbart vildsvinsklöv. Jag hade lite tur för när jag kom ut på ängen stötte jag iväg två rådjur, naturligtvis gick jag i de spåren en bit innan jag svängde av. På ängen fanns även flera relativt färska vildsvinsspår.

Grim tog spåret galant. Intressant var att han i den starka vinden gick längs granplanteringen där doftmolekylerna fastnat istället för i spårkärnan. Likadant på ängen så låg han ett par meter i sidled i vindriktningen, för att återgå helt i kärnan när vi saknade sidovind.

Det är verkligen roligt att spårträna. I år ska jag verkligen bli bättre på att lägga mer spår!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar