Vildsvinskebab med asiatiskt touch

Ni vet den där underliga ”rullen” som alltid blir kvar längst ner i frysen. Jag har aldrig förstått riktigt vad man ska göra med den. En god vän tipsade mig nyligen om att man kan göra skav på den. Smart! Så idag fick det bli en egen variant. Vildsvinskebab med asiatisk touch! Jag hittade ett recept på Jaktmarker och Fiskevattens hemsida och blev inspirerad!

160228-09-lewaiskogen_01

Det är lite pyssel, så gör inte detta om ni är stressade eller måste ha sjuttio bollar i luften – det räcker och blir över med bollar här även om det går att göra allt metodiskt och i ”lugn och ro”!

Börja med att hitta köttbiten i frysen, lägg den i ett vattenbad för att tina en liten stund.

160228-01-lewaiskogen

Gör sedan marinaden så den får ligga och dra en stund.
4 msk soya, 2 msk riven färsk ingefära, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk honung, så mycket chili du törs (jag tog chilifrön från våra torkade som var kvar från vår egen odling i höstas).

160228-04-lewaiskogen

Blanda 1 dl vatten, 1 dl socker, 1/2 dl ättika (12%) i en skål. Rör om tills sockret löst upp sig. Skala och ta ur stjärnhuset i en halv gurka. Skala två morötter. Skär sedan i ca 5-6 cm långa tändstickstjocka strimlor och lägg ner i lagen. De här bör stå i minst en halvtimme och mumma till sig.

160228-10-lewaiskogen

Nu är det dags att göra deg till pitabröden. Jag tog det som fanns hemma. 8 dl mjöl, 1 msk bakpulver, 1 tsk salt, 1 dl vatten, 2-3 dl yoghurt, 1 ägg. Blandada ingredienserna försiktigt och dela sedan degen i åtta lika stora bitar. Kavla ut dem tunna och lägg dem på en plåt! Bröden är godast när de är varma, och enklast att skära upp för att fylla, så låt dem ligga kvar där tills resten av maten börjar bli klar!

160228-02-lewaiskogen

Som dressing på alltsammans gjorde jag en majonnäs. 1 ägg, 2 msk senap (hade inte dijonsenap som stod i receptet utan använde Johnnys sötstarka ekologiska senap), 1/2 tsk salt och 2 1/2 dl rapsolja. Sedan ner med stavmixern och innan du hinner tro det är sant så har du en fantastiskt god majonnäs.

160228-03-lewaiskogen

Nu är det äntligen snart klart, så dags att steka på köttet. Jag hade hög värme och mycket smör! När köttet var genomstekt hällde jag över marinaden i stekpannan och lätt det stå och dra försiktigt på svag värme medan brödet blev klart.
160228-06-lewaiskogen

 Grädda brödet i ca 250 grader i 6-7 minuter. Pensla bröden med olja direkt när du tar ut dem ur ugnen. Vill du snajsa till det så pressar du en vitlök i oljan innan.
160228-07-lewaiskogen

De bröd som inte reser sig och går att öppna som pitabröd – lägg allt ovanpå brödet istället och ät med kniv och gaffel!
 160228-09-lewaiskogen_01

 

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar