Tisdagssköttbullar

Inte för att jag brukar göra skillnad på hur jag gör mina köttbullar beroende på veckodag, men senaste året har köttbullarna blivit rätt lika. Så igår testade jag att göra ”såsom jag blivit lärd” och gjorde lite egen variant (som vanligt) på dem. Full pott hos barnen, det är bra!

Börja med att blanda 1 dl grädde, 1 dl vatten, 1 ägg och 1 dl ströbröd. Låt stå och dra i minst 10 minuter.

Tillsätt blandningen, en riven lök, 3-4 msk viltfond och blanda med köttfärsen. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.

Ut och skörda lite potatis, grönsaker och kantareller under tiden köttbullssmeten står i kylskåpet.
 


Gurka är supergott att lägga i en blandning av ättiksprit (12%), vatten, salt och socker. Vill man busa till det är det supergott med nyhackad chili i. Ju längre det hinner stå och dra, desto godare blir det!

Gårdagens kantareller fick jag lov att skörda i frysen, så jag tinade försiktigt upp dem tillsammans med lite vatten och en halv grönsaksbuljong.

Häll på grädde över kantarellerna och koka på svag värme, så länge som möjligt men utan att den blir för torr. Smaksätt med salt och peppar.

Medan såsen och potatisen kokar, fyll färssmeten i en sprits. Det är så mycket enklare att spritsa ut köttbullarna än att rulla dem en och en! Stek sedan i massor av smör.

Sedär. Lätt som en plätt. Även om det tar lite tid så är det verkligen så värt det, att laga mat från grunden. Att använda det man har i sin egen odling, i bästa fall även ha kött från djur man jagat själv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar