Stolpe in, men vad är det där?

Efter att ha fått upptag redan efter två, tre minuter från släpp höll Hebbe i ca 10 minuter innan rådjuret passerade passkytten. Även om jag är övertygad om att Hebbe får belöning för sitt arbete i form av just jakten, så tycker jag det är lite extra roligt när det skjuts för honom. Senaste jakterna har det inte blivit något skjutet för honom trots att han gjort fenomenala prestationer. Men alla som jagar med hund vet hur det är, det är mycket som ska stämma!

img_0045-redigeradNär vi passade rådjuret – ett smaldjur – så upptäckte flera små ”pluppar” i halsen som jag aldrig sett tidigare, en del stora som kidneybönor. I övrigt var rådjuret helt utan anmärkning såväl utvändigt som invändigt. Som alltid kontrollerar jag alla inre organ så gott jag kan och förstår.

img_0050

Efter att inte ha fått något klockrent svar under helgen från jaktkamrater så kontaktade jag SVA idag och fick prata med deras veterinär som rätt omgående diagnostiserade dessa till att vara blodlymfknutar. En bekant som jag dryftat ärendet med fick även detta bekräftat av en viltkunnig veterinär efter att ha skickat bilder.

img_0055

Blodlymfknutar är relativt vanligt hos rådjur, älg och gris och helt normalt.

Efter denna erfarenhet känner jag ännu mer att det är dags att gå en kurs i viltundersökning för att lära mig mer om tänkbara sjukdomar som kan drabba viltet, hur sjukdomar påverkar köttet samt hur jag ska agera ifall jag upptäcker något onormalt framöver.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar