Piroger

6 februari 2016

Jag gillar inte att slänga mat, därför försöker jag i möjligaste mån planera middagen efter vad som finns och behöver tas reda på. Ikväll blev det piroger fyllda med älgfärs och en sallad med tomater, gurka, pressad vitlök, rödlök, persilja, lite olivolja, salt och peppar. Jag gjorde även en vegetarisk variant med champinjoner, sparris, sockerärtor, fetaost och riven parmesan.
201602062-lewaiskogen

Recept på pirogdegen
25 g jäst
100 g smält smör
2,5 mjölk
1 tsk honung
1 tsk salt
7,5 dl mjöl

Gör såhär: Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en stor degskål och tillsätt degvätskan och rör runt tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan resterande ingredienser och knåda den smidig i några minuter. Låt sedan jäsa i sisådär 40 minuter (eller mer). Jag delade sedan degen i tolv delar och kavlade sedan degen runda och tunna, ca 15 cm i diameter.

201602064-lewaiskogen Därefter fyllde jag pirogerna med ca 3 stora msk och vek ihop dem. Penslade med rapsolja och pressad vitlök. Gräddade dem ca 12 minuter i 225 grader mitt i ugnen.
201602063-lewaiskogen

201602061-lewaiskogen

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar