När olyckan är framme

Förrförra veckan var jag på föreläsning arrangerat av Roslagens Jakt, en föreläsning om Eftersök med Per Bula Kristoffersson och Första hjälpen för hundar med veterinär Jonas Malmsten. Jag skrev lite om det i bloggen tidigare. Däremot skrev jag inte så mycket om det här med första hjälpen för hunden trots att det borde fått betydligt mer uppmärksamhet!

blogg

I helgen ska jag iväg på jakt på ny jaktmark, en bra bit iväg hemifrån. Revelj kl 0415 på lördag morgon, så det gäller att ha allt packat kvällen innan för att inte av trötthet missa något. Pejl, handenhet, extra batterier, kläder, extra strumpor, ammunition, licens osv. Men jag packar också första hjälpen-väskan för hunden ifall olyckan är framme, och har redan nu lagt i en lapp med telefonnumret till närmsta jourhavande veterinär.

dsc_4849

Massor av koksaltlösning (sårrengöring, svider inte). Fast gasbinda (nossnara, tryckförband). Elastisk binda/Vet-Flex (bandage). Kylpåse (stukning, akut muskelskada). Trubbig sax (sårvård). Tryckförband (blödning). Steril sårkompress (sårvård, fastnar inte i sår). Febertermometer (chock, ev undertemperatur). Pincett (sårvård). Gärna en varm filt (chock, förhindrar avkylning, för att bära). Engångshandskar (hygien). Klotång.

 

Jonas sa en väldigt viktig sak som jag tror att många av oss hundägare inte tänker på. Det är att känna sin hund gällande normal kroppstemperatur, puls och andning. En normal puls för en hund ligger mellan 60-120 slag per minut, kroppstemperaturen ligger mellan 38-39 grader och hunden andas mellan 10-30 gånger per minut. Har du koll på din hund när den är frisk så är detta tillsammans med hundens aktuella status viktig information att ge till veterinären när olyckan är framme. Ytterligare viktig information är hundens slemhinnor – vilken färg har de, och hur snabbt återfår slemhinnan sin färg efter tryck. Tar det mer än tre sekunder behöver du kontakta veterinären.

dsc_4853Vet-Flex bandagen tycker jag är helt fantastiska. Var aktsam så du inte drar för hårt bara!

Med det sagt – hem och undersök era hundar. Anteckna siffrorna och gör om det några gånger för att få ett normvärde. Lägg sedan dessa siffror i första hjälpen-väskan du har med ut på jakt. I en stressad situation är det inte lätt att ha koll på siffrorna! Är hunden van att bli hanterad på detta sätt är det lättare för både hunden och dig när situationen inte är lika lugn och stabil.

dsc_4859Det är bra att öva att klämma och känna på hunden i lugn hemmamiljö. Grim tycker nog jag var riktigt konstig som gräver i munnen och har kameran i andra handen.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar