Liten jaktrapport från i lördags!

Så var en härlig jakthelg över. Jag blev inbjuden som hundförare på en mark som ligger hyffsat nära där jag bor. Jag har gått där tidigare med båda hundarna, undrar om det inte är tredje året jag fått förmånen att trampa runt på deras jaktmark med mina hundar?

Lördagen började med släpp av Hebbe. Han fick upp ett rådjur två minuter efter släpp, och det drog iväg i en jäkla fart. Han släppte relativt snabbt, föga förvånande med tanke på konditionen såhär i början på säsongen. Lite rädd att han skulle bränt ut sig gick vi vidare, men han sökte på bra. Hebbe springer iväg och upp till platsen där han släppte förra drevet. Där hittar han en råbock som han följer efter ett tag.

Väl tillbaks hos mig är det dags att runda av såten. Jag kopplar Hebbe medan de andra hundarna får arbeta klart. Vi går ut på den lilla grusvägen och ställer oss ”ur vägen”. KNAK! I princip framför våra fötter kommer ett stort vildsvin i full fart och springer över vägen. Det fanns inte en chans att hinna få fram någon bössa där inte. Och frågan är hur klokt det varit att avlossat ett skott med Hebbe i koppel, fastbunden i skärpet på byxorna.

Jag släpper Hebbe i andra såten. Han har fått lite extra vätskeersättning och protein i bilen under tiden vi väntar in nya order. Även i denna såt jobbar Hebbe på bra. Två drev, men tyvärr inget skjutet.

Vi bryter för lunch vid jaktstugan, min Silviakaka jag hade med föll i god jord. Tror jag får ta med fika lite oftare. 🙂

I sista såten släpper jag Grim. Han är onödigt trång i sitt sök och vill först inte riktigt frigöra sig. Jag zick-zackar i ett riktigt tätt blöthål, hittar varken färsk spillning eller känner doften av djur vilket jag normalt sett brukar kunna göra. Men Grim börjar skälla ca 50 meter från mig. Jag försöker snabbt analysera vad han skäller på och försöker göra upp en strategi.

Det står still och han skäller några minuter innan det går loss och han försvinner iväg som en kanonkula. Det går i riktning mot passlinjen men troligtvis ligger vinden in så djuret håller sig parallellt knappt hundra meter innanför. Tyvärr ser ingen drevdjuret, och jag hittar inga spår i löpan som kan ge en hint om vad han är efter.

Han släpper efter någon kilometer, och börjar gå i bakspår tillbaks. En passkytt i närheten skjuter en dovhjort och Grim beslutar sig för att springa och kontrollera. Skytten kopplade snabbt upp Grim, vi vill ju inte att han ska jaga rådjur eller dovhjort. Efter en liten språngmarch kommer jag dit, gratulerar skytten, tar Grim och går iväg igen. Han vindade lite trött efter dovhjorten, jag förklarade tydligt att ”nej, sådana där är inte intressanta”.

Jag släpper Grim igen efter ett par hundra meter, han söker iväg lite längre den här gången och får upptag. Den här gången är det inte heller någon som ser vad han är efter tyvärr. Han släpper efter ca 15 minuter och kommer tillbaks till mig i bakspår. Trött. Nöjd.

Vi bryter för dagen och åker hem och laddar inför söndagens jakt. Jag avslutar kvällen med att se på dotterns handbollsmatch, och sedan middag bestående av tacos, ackompanjerat med chips med dilldipp. Det hade barnen som låtit mamman vara iväg och jagat hela dagen önskat sig, och så fick det naturligtvis bli!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar