Lasagne med dovfärs

Jag gillar ju grönsaker i alla dess former och slag – mini-Me x 2 hyser inte riktigt samma glädje över mina ständiga grönsakspimpade maträtter. Men idag fick det bära eller brista efter att ha ätit ”barnanpassat säkra kort” i några dagar. Och kors i taket, här togs det till och med om en portion och ingen frågade pekandes ”vad är det här”?

Bryn på morötter, stjälkselleri och rödlök i en stekpanna. Tillsätt dovfärsen och genomstek den. Häll över en burk krossade tomater och låt puttra ett tag. Idag kryddade jag med grönsaksbuljong, viltfond, balsamvinäger, lite rökt paprika, salt och peppar.

Gör sedan béchamelsåsen. Antingen köper ni färdig, eller så fixar ni er alldeles egna. Jag har något ”mellan tummen-och-pekfingret-recept” – 7 dl mjölk, 2 dl grädde, 100 g smör, 1 dl vetemjöl, salt och peppar.

Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om ordentligt så det inte blir några klumpar (jag brukar använda ett finmaskigt durkslag att sila det genom). Häll över hälften av vätskan (får gärna vara varm!) och blanda ordentligt. Tillsätt sedan resten av vätskan och rör om. Låt koka försiktigt 5-10 minuter, se till att det inte blir bränt i botten! Smaka av med salt och peppar.

En vanlig dag hade jag gjort egen pastadeg, men med en förkylning som närmast kan beskrivas som en riktig ”man cold”, så tog jag färdiga lasagneplattor med spenat. Längst ner ett béchamelsås, sedan lasagneplattor och ett lager med köttfärsen, lite béchamelsås och riven ost, sedan samma veva igen. Avsluta med béchamelsås längst upp. Grädda i ugnen i ca 220 grader i 20-25 minuter.


På tal om grönsaker så har vi ofta egna groddar här hemma. Så enkelt att göra, och så gott. IKEA säljer en plant- och groddlåda (länk) för 89 kr (69 kr med IKEA FAMILY kort).

 

 

Du gillar kanske också...