Kronhjort, hasselbackspotatis och halloumi

29 februari 2016

Igår slog vi på stort och fixade ordning en liten lyxigare söndagsmiddag för att fira min födelsedag och vår bröllopsdag några dagar försent. Det tillhör annars inte vanligheterna att vi sörplar vin var och varannan dag. Däremot så lyxar vi gärna till i vardagen då och då, bara för att vi har möjlighet. Kvällens middag blev kronhjort, hasselbackspotatis, halloumi, rödbetor och kantarellsås.

160228-08-lewaiskogen

Mitt lilla specialtrick när jag gör hasselbackspotatis är att lägga potatisen mellan två skärbrädor, så går det inte att skära helt igenom potatisen! Eftersom hasselbackspotatis tar en rejäl stund att tillaga i ugnen så är det rätt klokt att börja med den. Rödbetorna skalade jag och la in hela i ugnen tillsammans med potatisen.

160228-01-lewaiskogen
Därefter är det dags för kantarellsåsen. Jag brukar göra det lätt för mig. Smält smör och tillsätt finhackad lök och låt den bubbla en stund. Tillsätt sedan kantarellerna och fräs en kort stund innan du slår på 2-3 dl grädde. Tillsätt en halv buljongtärning eller någon matsked fond. Låt sedan den koka på svag värme tills den får en lagom tjock konsistens. Smaka av vartefter och tillsätt salt och peppar efter tycke och smak.

160228-02-lewaiskogen
Glöm för all del inte att lufta vinet!

160228-04-lewaiskogen
Jag älskar ost. Nu har jag fått en ny favorit – Skärvångens ostar. Blev rekommenderad att testa deras halloumi och igår kväll blev det premiär. Jösses Amalia – den är verkligen värd sitt pris. Den absolut bästa halloumi jag någonsin smakat!

160228-06-lewaiskogen
Jag tillagade köttet i vår sous vide. Ytterlåret (ca 800 gr) fick ligga i 50 grader i ca 7 h i sous viden. Igår blev det endast salt och peppar som kryddning. Innan servering så stekte jag på köttbitarna i grillpannan för att få en stekyta. Köttet blev verkligen kanon – barnen åt med omättlig aptit, det är alltid roligt! 

160228-07-lewaiskogen
Sådär! Då var allt klart. Fördelen med att tillreda köttet i sous vide är inte bara att det blir rejält mört utan också att det är betydligt enklare att få allt klart samtidigt. Köttet kan ligga några minuter extra i sous vide medan potatisen blir klar utan att det blir för torrt.

160228-08-lewaiskogen

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar