Kantarellduxelle

Jag fick för mig att gå ut och plocka svamp i helgen. Det blev en blandad korg med trattkantareller, gula kantareller samt svart och gul trumpetsvamp. Nu ligger det mesta i frysen eller på tork, i väntan på alla härliga middagar som väntar i höst och vinter.

Normalt sett gör jag en riktig svampsås med grädde, men i söndags ville jag testa något annat. Så jag ringde min vän, superkocken Magnus Wikström (Hunt and Cook). Kantarellduxelle fick det bli. Tidigare har jag gjort det på champinjoner, men det går tydligen att göra även på kantareller. Sedär, man lär sig något nytt hela tiden.


Börja med att förvälla kantarellerna.
Lägg dem i matberedaren och hacka dem fint.
Bryn försiktigt gul, finhackad lök


Häll i de hackade kantarellerna
Tillsätt några dl Madeira (använd vit så blir färgen roligare, inte röd som jag gjorde denna dag!) och låt koka in.
Häll slutligen eventuellt i lite grädde och låt koka en stund tills det blir en bra konsistens.
Jag brukar servera denna varm, men det går lika bra att servera den kall!


Till duxellen tillagade jag en älgfilé som fick ligga i sous vide i ca 40 minuter, 58 grader. Stekte sedan snabbt på den i pannan och lät den vila ca 10 minuter i aluminiumfolie.  Lite hasselbackspotatis till, och några salladsblad. Supergott!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar