Jaktdag i Östergötland

I lördags var jag bjuden att på jakt och att gå som hundförare med mina ögonstenar i Östergötland. Väckte tuppen en stund innan klockan fem för att hinna vara på plats till samlingen klockan åtta.

Tre markägare hade gått ihop dagen till ära. Tre såtar skulle jagas. Ca 15 cm snö, temperatur runt nollan, lite gråmulet. Första såten är framför allt myrmark och tät ungskog och snår, men samtidigt relativt enkelt att gå. Det är färska spår av rådjur över åkern så jag går med Grim i koppel en stund och en bit in i skogen innan jag släpper. Han studsar i vanlig ordning iväg tio meter innan han stannar, vänder sig om och kikar på mig, och sedan sätter han iväg i full fart.

Han får upptag och det går snabbt och rakt ut mot ena passlinjen, lite nervöst kikar jag på pejlen och tänker att det kanske går över vägen och ut ur såten. Men det vänder ett par meter innan och går runt i såten en stund innan han försvinner ut ur såten och någon kilometer bort. En passkytt lät meddela att han hört något stort, det känns bra.

Efter ett tag kommer han in i såten igen. Jag hör honom inte skälla, eventuellt har han någon form av tappt och snubblar över ett vildsvin som en passkytt tidigare skjutit. Han blir kvar där en stund, jag försöker så snabbt det är möjligt att komma närmre så jag kan vissla in honom. På vägen dit trampar jag genom isen på ett djupare maskinspår och slår i båda knäna hårt i iskanten. Till slut så går han vidare och efter ett jäkla hallåande och visslande kommer han fram. För att inte förstöra lusten att komma på inkallning berömde jag honom med rösten och släppte iväg honom direkt.

Lite lagom sådär tills det börjar bli dags att bryta såten så ställer han sig och skäller i en tätning 60 meter bort. Jag ser färska spår efter en tresitssoffa som går i samma riktning som tätningen. Är det den han skäller på? Det är svårt att komma fram, och eftersom han skäller så pass glest tar det tid för mig att avancera framåt. Så går det loss och det går iväg norrut rätt långsamt, efter några minuter kommer han tillbaks och zickzackar runt i tätningen utan att hitta något. Eftersom vi ska bryta gör jag en ny inkallning och han kommer, jag kopplar honom. Vi har en kronhjort och två vildsvin att hämta upp i skogen.

Andra såten släpper jag Hebbe. Hebbe får upptag på ett rådjur direkt och det går snabbt som röken ut ur såten. Jag går och försöker hitta färska spår och välja hur jag ska gå, och snubblar naturligtvis på en rot som ligger dold under snön. Faller handlöst framåt, landar på mina redan ömma knän och hinner ta emot med armarna innan ansiktet når marken. Bössan slår hårt i bakhuvudet. Bara vi hundförare vet…

Efter drygt 20 minuter kommer prinsen tillbaks. Vi går ut mot ett hygge där en annan hund fått ut flera grisar från en mindre tätning intill. I skogskanten hittar Hebbe rådjur. Det bukar så fint runt mig men kommer aldrig fram, vinden ligger tokfel men jag har ingen möjlighet att förflytta mig utan att hamna ivägen för den passkytt som står på hygget.

Tredje såten blir även den Hebbes. Släpper honom och även denna gång får han upptag rätt fort, det sticker spikrakt iväg och över det djupa krondiket som delar såten i två delar. Efter kanske fem-tio minuter smäller det. Rådjur skjutet för Hebbe! Härligt!

Han kommer tillbaks i sina bakspår och får efter en stund upptag igen. Det bukar runt en stund runt mig innan jag ser på pejlen att det går rakt mot sjön, och över isen på andra sidan. Även om jag vet att isen borde hålla – jag hade lyssnat ordentligt innan – så känns det olustigt ändå! Det börjar bli dags att runda av och nu väntar alla på att Hebbe ska bryta och komma tillbaks till mig för att bli kopplad. Halvvägs tillbaks i sina bakspår så bestämmer han sig för att hitta på annat, en passkytt ser senare att han kommer med en hare! En hare?! Passkytten lyckas senare ställa sig i någon slags löpa och bryta honom. Jakten bryts och passkytten tar med honom tillbaks till samlingsplatsen.

Ännu en härlig jaktdag till ända. Tre vildsvin, en kronhjort och ett rådjur – fin utdelning tycker jag. Efter 2,5 h i bil tillbaks till familjen så står bordet dukat och maten är färdig. Lyx!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar