Jägarmiddag!

I lördags, när jag inte hade varken man eller barn hemma, passade jag på att bjuda in ett gäng tjejer till middag. Några känner jag väl, några har jag bara träffat ett fåtal gånger. Gemensamt för oss alla är att vi jagar! Det blev en otroligt lyckad kväll och när hundförarsäsongen är över i februari kommer det definitivt bli en repris på detta!

 

Till förrätt gjorde jag en liten bakelse med smördeg, äpple och chevré

Foto: Dominique Forssman

Jag kokade de centimetertjocka skivorna i ca 3-4 minuter, därefter fick de svalna och droppa av innan jag la dem på smördeg och sedan fick en tjock skiva chevré på sig. In i ugnen i ca 15-20 minuter, 225 grader. Toppa sedan med lite balsamico och rostade valnötter.

 

Varmrätten bestod av kronhjort, ugnsrostade rotfrukter och en kantarellsås

Ryggbiffen från kronhjorten fick ligga i sous vidé i ca 45 minuter, 56 grader, kryddat med salt och svartpeppar. Därefter stekte jag det snabbt i grillpanna, lät köttet vila snabbt i folie och skar sedan upp i tjocka skivor.
Potatis, morötter, palsternacka, rödbetor och vitlöksklyftor, tillagades i ugnen på ca 200 grader. Jag tillagade dem separerade, olika lång tid i ugnen, för att kunna ha dem klara samtidigt.

Foto: Dominique Forssman

Rödvinssåsen köpte jag faktiskt färdig. Jag kom på den på tok för sent för att jag skulle hinna göra en egen. Jesses rödvinssås tycker jag är riktigt god. Värma upp tillsammans med lite vatten, och runda av med en klick smör.

Foto: Dominique Forssman

Kantarellsåsen gjorde jag dock helt själv. Kantarellerna plockade jag till och med dagen innan! Förväll kantarellerna i en kastrull, slå på vispgrädde och släng i en grönsaksbuljong. Koka på svag värme tills den tjocknat till, minst 30 minuter. Krydda med några varv med pepparkvarnen och eventuellt lite salt!

Foto: Dominique Forssman

Efterätten blev en enkel vaniljpannacotta med hallon

Foto: Dominique Forssman

Okej. Detta var verkligen en överdrift, att göra egna chokladskålar – men i min kreativa stund kändes det helt rätt. Men det var betydligt lättare sagt än gjort.

Online-support på Messenger, tur man har ett kontaktnät av proffs!

Smält choklad. Under tiden den svalnar blås upp vattenballonger. För att få alla i samma storlek hade jag en kopp som ballongen skulle få plats i. Doppa ballongerna i chokladen. ”Jag har hört andra säga” att om chokladen är för varm så sprängs ballongen (jag går inte in på mer detaljer än så!). Ställ in i kylen någon timme. Smält andra lagret med choklad och doppa igen. Ställ in i kylen igen!


Vaniljpannacotta är nog den lättaste efterätt man kan göra, men så vansinnigt gott. Lägg två gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 5 dl grädde tillsammans med 0,5 dl socker och en vaniljstång. Smält i 50 gram vit choklad och tillsätt sedan gelatinbladen. Rör om tills det inte finns några klumpar.
Låt detta svalna ordentligt nu och rör om hela tiden så den inte ”stannar”. Häll sedan upp pannacottan i chokladskålarna och ställ in dem i frysen en stund innan de kan flytta in i kylen för att vila i tre-fyra timmar innan servering.
Hallonen mosade jag försiktigt med lite florsocker och vaniljsocker. Häll den som ett översta lager på pannacottan i samband med servering.

Foto: Dominique Forssman

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar