Igår var det Grim som fick glänsa!

Jakt på ny mark med nytt jaktlag igen. Har blivit tillfrågad tidigare av en bekant som jagar där men det har alltid krockat med andra jakter, men nu – äntligen – stämde kalendern. Stora såtar och stor skog! Trevliga jaktkamrater! Älg, kron, vildsvin och rådjur stod på dagens lista över lovligt vilt.

Det är alltid svårt med nya marker. Jag känner ju mina hundar rätt bra och vet hur de jagar på de marker jag brukar gå på. Utifrån den erfarenheten kan jag välja vilken hund jag ska släppa i en viss såt för att det ska bli så bra som möjligt. Hebbe är jagar ju helst kron, dov och rådjur medan Grim hellre jagar vildsvin, kron och älg.

Jag ska gå in med Grim mellan två sjöar och norrut. Tät skog initialt och förhållandevis färska älgspår in i såten, känns lovande! Släpper Grim och flipperkulan studsar iväg. Han är borta ca 10 minuter och söker ut väldigt fint på östra sidan men får inte upp något. Kommer tillbaks till mig och söker vidare på den västra. Vi lyckas till slut ta oss över ett rejält krondike som inte hunnit frysa och kommer istället ut på myrmark. Några orrar i trädtopparna är det mesta vilt jag ser, inga spår alls nere på backen.

Kommer in i storskogen igen som är relativt nyligen gallrad, det är sly till förbannelse som ligger överallt. Det är riktigt svårt att ta sig fram, det tar tid. Snön som ligger gör det svårt att se vad som är under, och ena gången håller snön och nästa gång så trampar man genom och fastnar med skorna mellan grenar och sly som ligger på marken.

Efter kanske 1,5 h så dyker det upp två rådjur på 25 meters håll framför Grim och mig och han sticker naturligtvis iväg. Jag visslar i inkallningspipan, skriker HIIIIIIIIIT, men det struntar han naturligtvis i. Ropar på radion lite skamfyllt att Grim är efter rådjur och om möjligt försöka stoppa Grim. Efter en kort stund ropar passkytt att rådjur passerat och att han stoppat hunden i löpan. Skönt! Oändligt tacksam över skytten som blev snuvad på möjlighet att skjuta ett rådjur på 30 meter.

Vi bryter såten och placerar om. Jag släpper Grim igen. Hygge, krondike, myrmark och tät blandskog. Samtidigt som jag förbannar underlaget och försöker tänka bort mina blöta byxor så rör sig något ett par hundra meter bort rakt fram. En stor älg! Grim är några hundra meter till vänster om mig men kommer i mina spår och springer i samma riktning jag rör mig och korsar snabbt älgspåren. Jag berömmer honom lätt när jag ser att nosen åker ner i backen i spåret och han ger sig av. Efter en kort stund kommer skallen. Härligt!!!

Älgen går ut över vägen ut ur såten, Grim efter. Passkytten gjorde bedömningen att det gick för fort och släppte vidare älgen. Grim fortsatte efter älgen och när han var ca 1,5 km bort utanför såten blev ombedd att ta bilen och försöka stoppa honom då det troligtvis skulle gå långt ut ur marken. Fick skjuts av en passkytt och lyckades vissla in Grim på 150 meter i löpan. Rackarns bananer! Det hade ju varit så kul om det skjutits en älg för Grim.

Efter lunchpausen var det så dags att släppa Hebbe. Även detta en stor såt som går över hygge och blötmark. Mycket spår av framför allt älg, men även vildsvin. Men Hebbe får inte upp något, jag tolkar det ändå som att det inte är tillräckligt hett. Han brukar ha rätt. Längre fram i en otroligt tät ungskog skäller han några gånger och söker runt i säkert 15 minuter. Jag lyckas inte ta mig fram till honom och är inte helt säker på att det verkligen är något kvar där inne. Vi går vidare och eftersom han inte verkar intresserad av att gå in igen så gör jag bedömningen att det inte är någon idé att skicka in honom där igen. Tyvärr händer det inte så mycket mer. Hebbe gör ett riktigt fint sökarbete, han är flitig och envis, söker ut fint åt sidorna på sitt wachtelvis trots att det är oerhört svårt att ta sig fram på hygget bland all sten, stubbar, sly och snö.

En lärdom för mig efter denna dag blev att våga lita ännu mer på Grim (han hittar vilt, han hittar tillbaks) samt att denna typ av mark med stora såtar med mycket storvilt och vildsvin passar Grim perfekt. Kvällen blev lugn men hundarna och jag är nöjda över en kul jaktdag!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar