Ibland går det vägen trots knasiga förutsättningar

Tog mig liten ensamtid för några dagar sedan. Åkte och satte mig i ett av jakttornen och hoppades att vildsvinen som brukar passera under kvällen skulle komma förbi. Nu är jag ju en person som har svårt att sitta både still och tyst, men ibland lyckas jag hitta stämningen och kunna se det både som avkopplande och meditativt att bara finna lugnet i tystnaden. Att sitta i mörkret och lyssna på vinden, analysera ljuden av grenar som slår emot varandra eller snö som faller ner till marken från träden i tövädret.

Först hände det absolut ingenting. Sedan ingenting alls. Men sen så, precis när jag skickat ett meddelande till min man ”jag går om fem minuter om inget händer”, så ser jag i siluett att någon rör sig. Och se på tusan, där kommer ett rätt stort vildsvin fram. Han är rätt orolig, troligtvis har han vittring av mig trots att vinden inte ligger ditåt. Nåväl. Lite kul ändå när det händer något.

Så händer ingenting igen. Jag tänker att om jag väntar en liten stund till så kanske han kommer tillbaks. Men nej, efter en halvtimme så plockar jag ur patronerna ur bössan, klättrar ner från stegen och lägger bössan i väskan. På väg ner från jakttornet efter att ha hämtat mitt sittunderlag så står plötsligt två vildsvin 25 meter framför mig. En sugga och en mindre brungris. Jahapp, vad gör jag nu? Står och velar en stund, då kommer galten igen på kanske fem meter från mig och går sedan fram och bråkar med de andra två.

Lyckas klättra ner, ta fram och ladda bössan och sätta mig på knä i den knarrande snön utan att skrämma iväg dem. Så kommer ett fint läge, ett skott och brungrisen markerar skotten men går iväg ur synhåll. Stannar tyst några minuter innan jag hämtar Grim som ligger i bilen och väntar. Även om skottet kändes bra så är det bra träning för honom att spåra. Han går naturligtvis bananas när vi kommer fram, jag hinner inte ens sätta honom på spåret innan han är framme vid grisen som ligger ca 5 meter från skottplatsen. Skönt!

Jakt är jakt. Nog är det så, allt. Och ibland så går allt precis i ens väg, trots att förutsättningarna inte var riktigt optimala. Härligt!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar