Hundträning vid Roslagens Jakt & Vilt i Almunge

I helgen var vi iväg till Roslagens jakt vid Almunge och släppte båda hundarna i hägn med vildsvin. En trevlig aktivitet att unna hundarna med under icke jaktsäsong. Att kunna släppa i hägn under så kontrollerade former det innebär är ett bra sätt att se hur hunden arbetar med vildsvinen och eventuellt stötta hunden om det behövs.

1603195-lewaiskogen

För två år sedan hände troligtvis något i skogen i samband med jakt och efter det har Hebbes intresse för att jaga vildsvin minskat. Vi har sett honom komma efter vildsvin, men tyst. Efter det har vi varit vid Almunge vid några tillfällen och fått upp hans självförtroendet igen och sköter han sig som han gjorde igår så känns det lovande! Riktigt skönt!

1603194-lewaiskogen

Med Grim, ettåringen, vi var rörande överens om att inte släppa honom på ”riktigt jakt” förra säsongen utan att ägna hans första år med lydnadsträning och prägling på vildsvin genom exempelvis viltspår och få spåra fram till skjutna grisar. Så vi släppte honom istället under kontrollerade former i vildsvinshägn för att inte störa präglingen. Här har också varit ett perfekt tillfälle att göra någon inkallning då och då – för att sedan ge den ultimata belöningen med att släppa iväg honom igen.

1603193-lewaiskogen

Grim har en enormt stor jaktlust, lika stort självförtroende men trots hans ringa ålder ändå ett visst mått av klokhet i bemötandet av grisarna. Han är riktigt nära ibland och lyckas till och med reta upp de riktigt snälla vildsvinen som annars mest står oberörda och betar när hundarna skäller på dem. Han har fått några utfall på sig vilket gett honom en vaksamhet, men det taggar honom samtidigt mer. Han är en liten tuffing.

1603196-lewaiskogen

Vid Roslagens jakt finns flera hägn med vildsvin med varierande temperament. Vi släppte först Grim i ”nybörjarhägnet” för att ”värma upp”. Därefter utrustade vi honom med go-pro kamera och släppte honom i anlagshägnet som är 5 ha. Det gick knappt 10 minuter innan han hittade vildsvinet som låg under ett omkullfallet träd. Efter att ha skällt på den en stund fick Grim ett utfall på sig och efter ytterligare en stund gick den loss och gick sedan förbi oss som stod ett par hundra meter bort med Grim efter. Han släppte efter en stund och kom tillbaks till oss, för att direkt söka upp vildsvinet igen. Tyvärr hängde kameran på trekvart så det är inte så mycket att visa upp här, och min egen kamera bjöd inte på några sensationella actionfyllda bilder heller (gör om, gör rätt – fotografen!).

Bjuder på en mobilkamerafilm istället.

Efter helgens släpp så känns det ännu längre till jaktsäsongen med hund är igång igen än det gjorde innan…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar