Helgfrukost med nybakta thekakor
Finns det något bättre än att inleda helgen med en långfrukost med familjen. Idag vaknade jag lite tidigare än övriga och gick upp och bakade några thekakor och dukade upp fint innan jag bjöd in familjen till mitt territorium – köket. 🙂
Recept
1/2 pkt jäst, 50 gr smör, 2,5 dl mjölk, en rejäl matsked honung, 0,5 tsk salt, ca 5 dl mjöl
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och honungen. Låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen med degvätskan (ta inte allt på en gång!) och tillsätt ca 3 dl mjöl och arbeta degen en stund. Tillsätt sedan saltet och resten av mjölet tills du får en lagom stunsig deg som inte kladdar för mycket.
Låt degen jäsa täckt med en handduk i ca 15 minuter, dela sedan degen i åtta delar och gör dem till runda bollar och platta sedan ut dem.
Låt jäsa ca 10 minuter till och grädda i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Klart! 🙂