Hamburgare med coleslaw
Jag tycker att jag rätt ofta hamnar i situationer där jag i samma stund jag ska påbörja middagen står och tittar i kylskåpet och improviserar därifrån. Jag hade högrev som behövdes tas omhand, lite inlagda morötter, vitkål och en creme fraich som var öppnad och behövde användas. Så – det fick bli hamburgare och coleslaw.
Börja med att skära köttet i grova bitar och salta och peppra, mal sedan i köttkvarnen. Forma till hamburgare, biffar eller vad du vill kalla dem – och lägg dem i kylen.
Gör sedan din egen ”majonnäs”. Jag brukar ta ca 2,5 dl rapsolja, ett ägg, lite salt, lite vinäger, lite dijonsenap.
Jag tror jag skrivit det förut, men detta är som trolleri. Kör blandningen med stavmixern och inom en halv minut har du en perfekt krämig majonnäs!
Visst är det fantastiskt med alla maskiner i köket. Idag fick alla arbeta! 😉 Strimla vitkål och rödkål är perfekt för hushållsassistenten. Sedan tog jag en del av majonnäsen jag gjorde tidigare och resterna av creme fraichen, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar.
Det blev två röror idag. En coleslaw och en röra med majonnäs och riven parmesanost.
Och så fram med de inlagda morötterna och gurkan som var kvar sedan några dagar tillbaks…
Sedan är det dags att steka köttet i stekpannan. Stek dem inte för torra, jag använder rätt ofta stektermometer för att få mina ”perfekta” och när jag inte riktigt vågar lita på känslan i stunsen på köttet.
Medan köttet blir klart i pannan, passa på att röja ordentligt i köket så du slipper pilla med det efter middagen!
Å så sist – lägg upp det snyggt på en tallrik och ät med god aptit!