Grillad ryggbiff (älg) med rödvinssås

Nu börjar grillsäsongen ta fart på allvar. Bästa sättet att grilla viltkött är oftast att tillaga det i sous vide och avsluta med att låta köttet ligga på grillen en kort stund.

Idag grillade vi ryggbiff från älg. Jag började med att steka köttet snabbt i stekpannan för att få en yta runtom.


Därefter kryddade jag köttet med svartpeppar, salt, chili, färska örter och la det tillsammans med lite smör och olja i en vacuumförsluten påse. Sedan fick köttet ligga i sous vide i ca 1 h och 45 minuter i 55 grader.

Under tiden köttet fixade till sig så började jag med rödvinssåsen.

Fräs på grovhackad vitlök och schalottenlök en stund, inte för varmt så det blir yta på löken. Tillsätt ca 1,5 dl rödvin och 2,5 dl buljong. Tillsätt en hög med färsk timjan, svartpeppar, rosépeppar samt två lagerblad och låt koka tills den reducerats till hälften.

Sila sedan bort lök och örter, tillsätt 1,5 dl rödvin. Koka upp, smaka av. Jag tillsatte lite honung mot slutet, och använde en blandning av smör och mjöl för att reda såsen.

När köttet legat klart i sous vide är det dags att låta köttet studsa på grillen.

Först ”in i elden” för att få en fin grillyta, och sedan på sidan av grillen med locket på i några minuter för att få upp temperaturen och få lite mer grillsmak på köttet.

Därefter in i aluminiumfolie och låta köttet vila en stund, förslagsvis medan förrätten äts upp.  Vi åt stekt egentillverkad halloumi med lite rostade pinjenötter och chili. Enkelt och supergott.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar