Grillad älg med rättikagratäng

Kvällens middag blev en riktig fullpoängare måste jag skrytsamt ändå få säga. Det är roligt att testa något annat än potatis i olika varianter till köttet, därför fick det bli en rättikagratäng idag!

1603261-lewaiskogen

Tog fram ”Älgbit 2015”, ca 700 gram från frysen igår och lät den långsamt tina i kylskåpet. I eftermiddags kryddade jag upp den med salt, peppar, en vitlöksklyfta, lite japansk soya och rosmarin – vakuumförpackade den delad i två bitar och sedan ner i sous vide i ca 4 h, 57 grader.

1603264-lewaiskogen
Under tiden köttet låg och mummade till sig i sous viden så skar jag lövtunna bitar av rättika, ca 600 gram. Kokade upp 4 dl grädde och la sedan i rättikan med salt, peppar, rosmarin och skivad vitlök. Ungefär 15 minuter fick det puttra på i kastrullen innan jag sedan vände i ca 3 dl riven ost (välj gärna en smakrik!), hällde upp det i en ugnsfast form och sedan puttade in den i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.

1603267-lewaiskogen

Lagom tills gratängen åkte in i ugnen tände vi grillen, och jag tog upp köttet ur sous viden. Köttet blev helt perfekt i min smak, men det hade kunnat vara blodigare. Skar sedan upp köttet i tunnare bitar och glaserade dem med lönnsirap innan de fick ligga på grillen för att få den där goda grillade ytan.

1603265-lewaiskogen

Mitt absolut bästa grilltillbehör såsmässigt är en röra kall röra som är superenkel att göra, och anpassa efter eget tycke och smak. 200 gr philadelphiaost, 2 dl creme fraiche, 1-3 pressade vitlökar, finhackad inlagd jalapeños, en liten skvätt olivolja lemone, salt och peppar. Blanda och ställ kallt. Tänk på att ju längre den står, desto mer smak blir det. Den funkar till ALLT!!!

1603266-lewaiskogen

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Thotte skriver:

    Har ju ingen sous vide att använda så är fortfarande för osäker på att grilla ”älgbit” kan ju bli vilken konsistens som helst 🙂 Däremot den där röran har man ju det mesta till hemma så d en ska testas snarast

Lämna ett svar