Födelsedagsmiddag

När man fyller år får man bestämma mat. Så gjorde sonen – och då fick det bli mammas hemmagjorda hamburgare på kronhjort, friterade potatisklyftor och hembakat bröd.

dsc_5710

Så raskt hem från jobbet, och in i köket. Kavla upp ärmarna och sätta fart! Klockan 1710 parkerade jag bilen, klockan 1900 hade jag dukat upp, spelat tre matcher Kalaha med dottern och hunnit fotografera innan det var dags att servera till tonerna av trestämmig ”Ja må han leva”.

dsc_5701Bröddeg a la ”måfå”
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten 
En tsk honung
En hög mjöl
En näve salt
Låt jäsa minst 30 minuter, forma till bullar och lägg på plåt. Låt jäsa så länge du hinner, pensla med ägg och strö sesamfrön över. Grädda i ugnen sisådär i 8-10 minuter, 225 grader.

dsc_5699

dsc_5703
Kronfärsen kryddar jag endast med salt och peppar. Tar ca 1 dl och formar till runda bollar, för att idag använda hamburgerpressen för att forma dem till ”perfekta” hamburgare. Sedan in i kylskåpet och stå tills det är dags att steka.

dsc_5705

Det här ser inte bra ut… men gott är det. Potatisarna skär jag i åtta bitar och lägger i kallt vatten en stund, sköljer av och lägger i nytt vatten. Sedan är det bara att slänga ner dem i kastrullen och fritera enligt ”improvising are always the best”.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar