En fantastisk premiärhelg

Så var vi inne i oktober – som jag har längtat. Längtat efter hundjakten, men även längtat efter att få släppa Grim ”på riktigt”. Och så fick det bli – och helgens betyg blev med beröm godkänt för dem båda!

dsc_4370

I lördags släppte vi på en mark som är relativt viltfattigt. Bra att se hur han söker ut och hur han tar återgången. Jag släpper honom och han far iväg som en kanonkula. 50 meter, 100 meter, 200 meter! Jag är nöjd. Efter en stund kommer han tillbaks, kollar att jag är med, och sticker iväg igen utan att jag behöver mana på honom. Med stort engagemang, med nosen i backen och outtröttlig energi så söker han av såten utan att jag önskar något annat av honom. Fantastiskt.

dsc_4378

Släpper senare Hebbe i andra såten, och sin vana trogen så går han som klockan. Han hittade efter ett kort sökande ett rådjur som han drev förbi mig (och Grim), tyvärr hann jag inte ställa mig på lämpligt pass för skottläge. Men bra träning för Grim att få passivitetsträning – det gäller att tänka positivt!

dsc_4345

Idag har vi varit på vår andra mark där det är betydligt bättre med vilt. Jag släpper Grim som far iväg med samma energi som igår – men istället för att gå in i grantätningarna, där vi gissar att galten vi sett tidigare ligger, tar han spår och springer rakt mot passkyttarnas linje. 400 meter längre fram får han tag på en älg med kalv som delar på sig, och han följer kon i hasorna. Skäller fint – trots att det är hans första kontakt med älg! Släpper sedan älgkon och går tillbaks där han fick upptaget, och går på spåret igen. Han vill inte riktigt släppa det utan arbetar med det en stund till, till slut går han i perfekt återgång tillbaks till mig.

img_0009_01

Släpper honom på nytt och studs iväg. Ringar ca 50 meter och jag hinner ca tio meter uppåt. När Grim kommer fram mot mig springer en galt, modell större, ut från en gran ca 2-3 meter framför mig, hade inte en chans att komma till skott. Grim ställer sig bakom granen och skäller några sekunder innan han skällandes springer efter galten. Det buktar initialt innan det spikar iväg. Efter kanske 2-3 kilometers förföljande avbryter han och går åter igen i bakspår tillbaks till mig. Vi bryter där, han är rätt mör och det är varmt ute!

img_0014

Alltid, alltid, alltid kontrollerar jag hundarna när de kommer tillbaks efter ett drev. Myser lite, klappar, känner igenom hunden, ser igenom dem. Grim har blod på ena tassen, blodstänk på huvudet, på halsen och runt munnen. Hittar ett jack i tungan, inget annat. Skönt!

img_0016_01

Avslutar jaktdagen med lite duvjakt där Hebbe får glänsa som apportör. Det ska jag berätta mer om i morgon!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar