En fantastisk löneförmån!

Jag är lyckligt lottad som har möjlighet att ha med mina hundar till jobbet. Utanför kontoret finns en rejäl hundgård där de huserar på dagarna. Det är perfekt att ha dem med, dels för tillsynen men också för mig själv att oavsett väder ta mig ut och promenera med dem på lunchen. För hur det än är så är det skönt att komma ut en sväng och ladda om inför eftermiddagen (ibland ännu skönare att komma in efteråt iofs). Frisk luft och mysig tid tillsammans med de fyrbenta kompisarna.

1603011-lewaiskogen

Jag har två promenadslingor jag brukar variera mellan. Den ena är rätt kort, tar ca 25-30 minuter att gå. Den andra tar ca 45 minuter om man går raskt och utan krusiduller (dvs inte stannar och låter hundarna kissa vid varje pinne eller följa något spännande spår där något vilt passerat). Idag tog promenaden nästan 55 minuter. Det fick bli en uppfostrande promenad där jag la fokus på att få dem att gå ”acceptabelt” fint i koppel, någon slags ”fotgående” som skulle få vilken brukshundsmänniska som helst att gråta. Vi tränade också på att sitta eller stå still, bredvid varandra eller isär. Inkallning i koppel, och att rätt hund kommer vid rätt namn. Det gick rätt bra, med mina mått mätt. Taxichauffören som passerade oss på lilla smala vägen hissade ner rutan och sa ”Vad fint dina hundar går bredvid dig” – undrar om han sett oss tidigare när hundarna drar åt varsitt håll och ville ge mig lite uppmuntran!

16030103-lewaiskogen
Min första egna hund var en Rhodesian Ridgeback, en hund med selektiv ”will to please”. Av honom lärde jag mig att göra lydnadsträningen till korta pass utan många upprepningar, och med varierande belöningar – hunden ska aldrig veta om det blir godis, bus, kamp eller bara ett stilla ”braaa”. Både Hebbe och Grim har väldigt mycket ”will to please”, men jag undviker ändå att tjata med träningen vid samma tillfälle. Framför allt med Grim – med den där unghunds-slyngelhjärnan med bristande impulskontroll – är det bara dömt att misslyckas och då blir det inget bra träningspass. Hellre än gång rätt istället för en gång rätt och flera misslyckanden.

1603012-lewaiskogen
Nästa vecka tänkte jag lägga ett viltspår för att gå dagen efter, och när snön är helt borta ska jag nog våga mig på att cykla med båda hundarna för att hålla konditionen igång inför hösten (läs gärna inlägget ”När huvudet är dumt får kroppen lida” så förstår ni varför jag skriver ”nog”!). Det har sina fördelar att jobba på landet med skogen runt husknuten istället för att jobba mitt i stan med shoppingcenter och frisörer inom hundra meter!

 

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar