Det finns äggmacka, och så finns det äggmacka!

Om man vaknar alldeles för tidigt, och resten av familjen sover som små söta gryn, så kan man smyga upp och göra en riktig frukost-surprise! Jag har sett det på Instagram tidigare men aldrig testat själv, så detta första försök i helgen var någon slags eget hitte-på som får utvecklas till perfektion under tiden.

DSC_1882

Börja med att hämta lite ägg, och ge hönsen lite smarrigt som tack för äggen! DSC_1735

DSC_1750

Koka äggen, löskokt ska det vara! Jag kokade mina i ca 3 minuter. Skala äggen försiktigt så du inte skadar äggvitan och äggulan läcker ut. Färsk ägg är hopplösa att skala, jag brukar använda en matsked och på ”avocadovis” försiktigt gröpa ur skalet.

Gör sedan en sconesdeg. Jag gjorde en deg av ca 4 dl mjöl (50/50 rågsikt/vetemjöl), 1 tsk bakpuler, 1/3 tsk salt, 30 g smör, ca 2 dl filmjölk, lite riven ost och pumpafrön. Cirkus, ungefär, typ.

DSC_1862

Dela degen i tre lika stora bitar, platta till och klä sedan in ägget i mitten av degen. Pass upp, för äggen är ju väldigt sköra, så du slipper koka nya!
Försök att inte få några ”hål” i degen. Lägg sedan med ”avigsidan” nedåt i muffinsformen.

DSC_1863

DSC_1864

DSC_1867

Grädda i ugnen – ca 200 grader, ca 15 minuter. Detta är det som är lite svårt, eftersom det inte går att tjuvkika. Så gör gärna en extra, och ta ut den när du tror det är nästan klart – justera eventuellt tiden sedan beroende på hur gräddat det blev. Lycka till!

DSC_1871

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar