Ångra aldrig ett innehållet skott!

Passkytt idag. Det är andra såten. Hebbe driver en råget som går ett par hundra meter in i skogen från mig. Egentligen har jag ett fantastiskt bra pass, men den hårda vinden gör att viltet inte alls vill gå där de normalt sett brukar ha sina övergångar. Hebbes drev går bortåt, jag slappnar av för en stund.

Så kommer en råget ljudlöst smygandes in i slånet ca 20 meter nedanför mig. Vinden från mig ligger rakt ner mot henne, hon är misstänksam och håller sig gömd. Jag osäkrar bössan, smyger så försiktigt jag kan för att försöka få ett bra läge samtidigt som jag hör på radion att båda hundarna som släpptes i såten är tillbaks och kopplade, och jaktledaren planerar att avbryta såten. Viskar försiktigt ”råget i pass”, får ok tillbaks.

På väg ut på pass. Så underbart med sol!

Jag förflyttar mig sakta, geten trycker inne i slånet. En kort stund tittar hon ut, skjutvinkeln känns inte bra. Jag väljer att avstå skott. Så försvinner hon in igen i slånet. Jag tar ett steg i sidled och sätter försiktigt ner foten – på en liten pinne på marken jag inte såg. Ett litet knak och geten springer ut från slånet, ut över högt gräs med träd som skymmer och sedan ut på åkern. Jag lyckas vissla stopp på henne, men då är hon för långt borta.

I efterhand hade jag säkerligen kunnat hantera situationen på massor av olika bättre sätt. Tro mig – jag har analyserat det fram och tillbaks hela kvällen. Men där och då tog jag det beslut som jag själv bedömde var bäst för situationen. Och som min gode fantastiske vän Verner lärde mig för många år sedan – Ångra aldrig ett innehållet skott!!!

En älgko och kalv kom förbi passet, troligtvis samma som Hebbe drev för någon vecka sedan. Tyvärr har vi ingen älg kvar på tilldelningen så det var bara att slita fram mobilen och filma istället.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar