Älgfärsbullar, potatismos och syrade kantareller, rödlök och lingon

En riktig sensommarmiddag, ackompanjerad av duggregn och höstvindar. Älgfärsbullar, potatismos, kantarellsås och syrade kantareller, rödlök och lingon.

lewaiskogen160828

Börja med blanda ihop 1 del vatten, 1 del socker, 1/2 del ättiksprit (12%). När sockret löst upp sig, häll över kantarellerna, lingongen och rödlöken – jag la dem i varsin skål så de inte skulle ta smak eller färg av varandra.

Älgfärsen kryddade jag med salt, peppar, finhackad rödlök och färsk timjan, för att inte få dem alltför torra tillsatte jag ett ägg och lite grädde. Sedan lät jag smeten stå ca 1 h innan jag rullade köttbullarna och lät dem vila ca 30 minuter igen innan jag stekte dem.

Mosen är inte så komplicerad den heller. Koka potatis (mjölig sort, exempelvis King Edward). Använd en kniv och ”hacka” så smått som möjligt. En rejäl klick smör och en skvätt mjölk, lite salt och vitpeppar – blanda runt med matsked. Jag gillar att ha lite grövre konsistens, och valde också idag att ha skalet kvar.

Kantarellsåsen sköter sig själv. Förväll kantarellerna, häll över grädde och fuska med en grönsaksbuljongtärning. Krydda sedan med lite peppar om det behövs, och koka på låg värme tills den reducerats till hälften i vätska.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar