Sötpotatisbakelse med chevré

19 februari 2016

För några år sedan var jag i Edinburgh. En av kvällarna hamnade vi på en restaurang som serverade en sötpotatisbakelse med chevré. Det var nog bland det godaste jag ätit. Så väl hemma så försökte jag att kopiera rätten och efter några försök så tycker jag nog att jag lyckats hitta en riktigt god vegetarisk rätt som passar även för en finmiddag. Lite pilligt att göra, men faktiskt rätt enkelt. Ni måste testa detta!

1602195-lewaiskogen

Koka först 2/3 del sötpotatis och 1/3 mjölig potatis. När det kokat klart, använd en kniv för att hacka potatisen och tillsätt en klick smör och lite mjölk samt salt och peppar. Smaka av och krydda eventuellt mer.

När potatisen kokar gör en pastadeg (jag brukar använda 2 äggulor, 1/2 del durumvete och 1/2 del mjöl, en skvätt olivolja). Platta sedan ut den till ca 30 cm x 5 cm – och 1 mm tjock.
16021723-lewaiskogen
Lägg ett ca 1-2 cm tjockt lager med mos, täck med bladspenat och sedan en 2 cm tjock bit chevre.

1602191-lewaiskogen

1602192-lewaiskogen

Gör sedan om det hela ovanpå chevren och lägg pastan omlott för att stänga till.
1602193-lewaiskogen
Lägg försiktigt bakelsen på högkant och baka i ugnen tills den fått fin färg. 195 grader, 20 minuter – mellan tummen och pekfingret.

1602194-lewaiskogen

Å så är det klart! Jag serverar med ugnsbakade rödbetor och valnötter, och balsamvico.

1602195-lewaiskogen

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar